تجهیز وتوسعه حوزه صنایع ریلی یکی از سرفصل هایی است که همواره در دستور کار شرکت گروه مپنا قرار دارد و بر این اساس تلاش می شود تا ساخت لوکوموتیوهایی که تا پیش از این در کارخانجات این مجموعه انجام می شد از سه تا چهار دستگاه به ده دستگاه در ماه برسد وهمچنین این […]
تجهیز وتوسعه حوزه صنایع ریلی یکی از سرفصل هایی است که همواره در دستور کار شرکت گروه مپنا قرار دارد و بر این اساس تلاش می شود تا ساخت لوکوموتیوهایی که تا پیش از این در کارخانجات این مجموعه انجام می شد از سه تا چهار دستگاه به ده دستگاه در ماه برسد وهمچنین این آمادگی وجود دارد که در صورت نیاز خطوط راه آهن توسط مپنا برقی شود.
به گزارش پایگاه خبری صدای دیپلماسی(idva) عباس علی آبادی مدیرعامل شرکت گروه مپنا صبح امروز در حاشیه بازدید بیژن زنگنه وزیر نفت از کارخانه شركت مهندسی و ساخت توربین مپنا “توگا”در پاسخ به این پرسش خبرنگار ما که آیا در این مجموعه برای توسعه صنایع ریلی و ساخت لوکوموتیوهای جدید نیز برنامه ای تدوین شده است یا خیر گفت: تجهیز وتوسعه حوزه صنایع ریلی یکی از سرفصل هایی است که همواره در دستور کار شرکت گروه مپنا قرار دارد و بر این اساس تلاش می شود تاتولید سه یا چهار دستگاه در ماه به ساخت ۱۰ دستگاه لوکوموتیو افزایش پیدا کند.
وی افزود:در زمینه این صنایع همچنین قصد داریم کارخانه واگن پارس را نیز تحت تملک قراردهیم که این موضوع هم اکنون در دست مذاکره است وچنانچه این تملک انجام شود بی شک طرح ساخت واگن های باری ومسافری در مپنا شتاب عملیاتی بیشتری به خود خواهد گرفت و درنهایت موجب تقویت ناوگان ریلی کشور خواهد شد.
مدیر عامل مپنا با اشاره به امضای قرارداد با وزارت راه جهت برقی کردن خط تهران مشهد نیز گفت: به دلیل تامین مالی ای که چینی ها قرار بود انجام دهند و در آن تعلل کردند این طرح به تعویق افتاد اما مپنا اعلام آمادگی کرده است که می تواند خطوط دیگر را برقی کند.
این مقام مسئول در مپنا با تاکید بر این که پیشنهاد استفاده از خودروهای برقی که میتواند جانشین مطلوبی برای شیوه سنتی مصرف بنزین باشد گفت:ما در این خصوص با وزارت نفت صحبت هایی داشته ایم واعتقاد داریم این رویکرد می تواند علاوه بر تاثیرات مثبتی که محیط زیست کشور داشته باشد زمینه صادرات هرچه بیشتر فرآورده هایی مانند بنزین را مهیا تر کند.
وی همچنین به تمایل سرمایه گذاری سال های اخیر در امر تولید بنزین اشاره کرد و گفت: باید از فرصتی که برای کشور در این زمینه ایجاد شده است نهایت سود را جست و شرایط را به گونه ای رقم زد که امکان صادرات بنزین با حجم های بالاتر فراهم شود.
علی آبادی همچنین به دیدار وجلسه امروز خود با وزیر نفت اشاره کرد وگفت:زنگنه در این نشست به شکلی تلویحی به مپنا ماموریت داد تا در حوزه فن آوری های “های تک” که هم اکنون در دنیا در انحصار چند شرکت خاص است وارد شود تا نیازهای امروز کشور تامین گردد و بر این اساس قرار بر این شد که طرحی در همین زمینه آماده و تقدیم ایشان شود.
علیآبادی به نقل قول وزیر نفت مبنی بر اینکه مپنا امروز به درخت تناوری که شاخ و برگهای گستردهای دارد، اشاره کرد و افزود: با توجه به زیرساختهای گسترده مپنا، اطمینان میدهم که ما می توانیم در دستیابی به فناوری «هایتک» توفیق پیدا کنیم.
وی ادامه داد: به عنوان نمونه ما امروز میتوانیم ادعا کنیم بیشتر نیازهای صنعت برق از جمله تولید موتورهای دور متغیر را که جانشین خوبی برای ماشینهای با کارآیی پایین است، تامین کنیم.
مدیرعامل شرکت گروه مپنا موضوع تزریق آب به میدانهای نفتی، تامین فشار لازم در چاهها برای افزایش عملکرد آنها و ساخت تجهیزات «هایتک» در حفاریهای پیشرفته را از خواستههای وزیر نفت در این نشست عنوان کرد و گفت: قرار شد به صورت جدی در این بخشها ورود کنیم و ماموریتهای لازم به بخشهای مهندسی، تحویل و توسعه مپنا داده شود.
علی آبادی درخاتمه اظهار کرد:یکی دیگر از مباحث مطرح شده امروز با آقای زنگنه مبحث گاز مایع “ال ان جی” و فروش آن به بازارهای جهانی بود و بر این اساس ما نیز اعلام آمادگی کردیم تا با امکان سنجی این مبحث به آن ورود داشته باشیم.