دولت  هر روز مشتریان نفتی جدید در سایه را شناسایی می کند وفرصتی که از این ناحیه برای کشور ایجاد شده می تواند برای ما یک سورپرایز باشد. به گزارش خبرنگارپایگاه خبری صدای دیپلماسی(idva)امیرحسین زمانی نیا معاون امور بین الملل وزیر نفت در سیزدهمین همایش سالیانه اتحادیه صادرکنندگان نفت، گاز و پتروشیمی(OPEX) که عصر امروز […]

دولت  هر روز مشتریان نفتی جدید در سایه را شناسایی می کند وفرصتی که از این ناحیه برای کشور ایجاد شده می تواند برای ما یک سورپرایز باشد.

به گزارش خبرنگارپایگاه خبری صدای دیپلماسی(idva)امیرحسین زمانی نیا معاون امور بین الملل وزیر نفت در سیزدهمین همایش سالیانه اتحادیه صادرکنندگان نفت، گاز و پتروشیمی(OPEX) که عصر امروز در سالن همایش های بین المللی صدا و سیما برگزار شد در خصوص اهتمام دولت با بخش خصوصی صادر کننده فرآورد ه های نفتی گفت: از شش سال پیش که در وزارت نفت مشغول به فعالیت شدم همواره تلاش کردم در تمام برنامه هایی که بخش خصوصی برای تعامل با وزارت نفت برگزار می کند شرکت کنم و مشکلات آنها را بشنوم و تا جایی که به مسئولیت من مربوط بوده در رفع آن ها بکوشم.

وی افزود:شعار امسال اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفت، گاز و پتروشیمی (OPEX)برای سیزدهمین همایش سالانه خود یعنی”توسعه صادرات قانون محور بدون رانت” برای من بسیار تعجب آور بود و حتی می توانم بگویم این شعار می تواند در عین این که حرف بزرگی برای گفتن دارد،بارمنفی هم داشته باشد چون من معتقدم اینطور نیست که دولت طرفدار رانت و بی قانونی باشد و این حرف منطقی نیست.

معاون وزیر نفت ادامه داد:من کار نفتی ها را رانتی نمی دانم و به نظرم میرسد همانطور که در سال ها پیش مبحثی بنام گفتگوی تمدن ها مطرح شد اینک نیز لازم است گفتمان بین بخش خصوصی نفت و دولت به جریان بیافتد.ما اعتقاد داریم صادرات بدون رانت برای فرآورده های نفتی که از سوی بخش خصوصی مطرح می شود باید با یک دیالوگ برقرار کردن جدی در دستور کار هردو بخش قرار گیرد.

این مقام مسئول در وزارت نفت ادامه داد:شاید این مشکل به دلیل ساختار اقتصادی و یا تصمیمات ضعیف مدیریتی باشد اما هرچه که باشد بی شک باید برای رفع آن همه تلاش دو طرف به کار بسته شود  ومن همین جا اعلام می کنم که حاضرم هرهفته دستکم چند ساعت از وقت خود را برای برقرای این گفتگو در اختیار بگذارم ونقش ناظر را داشته باشم و در آنجاهایی که به حوزه کاری من مربوط می شود در مرتفع کردن مشکلات صادرات بکوشم.

معاون امور بین الملل وزیر نفت افزود: آمارهایی که توسط بخش خصوصی صادرات محصولات نفتی ارائه شده است مبین این است که صادرکنندگان فرآورده های نفتی موفقیت های بیشتری نسبت به قبل کسب کرده اند و این برای من تعجب آوراست که می گویند سال سختی را پشت سر گذاشته ایم و من حدس می زنم آنقدر که دولت در حوزه صادرات دچار مشکلات مختلف است، بخش خصوی درگیر نیست.

وی در عین حال تصریح کرد: کشور از ناحیه این مشکلات ضربات زیادی خورده است و طبعا بخش خصوصی هم ضرر و زیان های فراوانی از این موضوع داشته و این بخاطر شرایط فعلی ماست که من آن را یک شرایط جنگی می دانم.به گمان من صادرکنندگان نفت و فرآورده در بخش خصوصی در همین شرایط هم می توانند ذینفع باشند.

زمانی نیا سپس اضافه کرد: بازارهای کشورهای همسایه مانند عراق، پاکستان ،ترکیه ،افغانستان و آذربایجان هم می توانند فرصت های زیای برای صادرکنندگان ما باشند که نباید از آنها غافل بود.

معاون امور بین الملل وزیر نفت در بخش بعدی سخنان خود در سیزدهمین همایش اتحادیه صادرکنندگان نفت، گاز و پتروشیمی  در خصوص حوزه بین الملل صحبت کرد وگفت:جنگ فعلی جنگ نابرابری است و به اعتقاد من این جنگ ،جنگ نفت است.

وی افزود: در زمان تحریم، شرایط برای حفظ بازار نفت ساده نیست اما خوشبختانه ایران اکنون به بازارهای سایه ای دست یافته که می توان از آنها برای صادرات نفت استفاده کرد واین یک سورپرایز برای ماست.

زمانی نیا اضافه کرد: روزی نیست که ۵ یا ۶ خریدار جدی نفت به من مراجعه نکنند که البته به دلیل اینکه کارم فروش نفت نیست آنها را به امور بین الملل شرکت ملی نفت هدایت می کنم وباید اعلام کنم که ما بازارهای سایه ای را هدف گرفته ایم که البته بدلایل کاملا واضح نمی توانیم در مورد آنها مستقیما صحبت کنیم چون نقل این موضوع باعث سوء استفاده طرف های تحریمی ما خواهد شد.

معاون وزیر نفت در امور بین الملل درباره سازوکار مبادله مالی با اروپا نیز گفت: با تماس های روزانه، این موضوع را از اروپایی ها پیگیری می کنیم؛ اگر چه اروپایی ها با نفوذ آمریکا درگیرند اما در اروپا کسی نگفته که اجرای آن ناممکن است.

وی ادامه داد: به اعتقاد من زمان زیادی باقی نمانده تا در این موضوع به نتیجه برسیم.

معاون وزیر نفت در امور بین الملل اظهار داشت: اگر این سازوکار به نتیجه برسد کمک کننده خواهد بود اما حلال همه مشکلات کشور به شمار نمی رود.

زمانی نیا افزود: راه اندازی این سازوکار به گسترش روابط تجاری و مالی با اروپا و دیگر شرکای تجاری کشور کمک خواهد کرد.

وی تاکید کرد: امیدواریم اروپا از فرصت هایی که وجود دارد استفاده کند.

معاون وزیر نفت در امور بین الملل درخاتمه گفت: اتحادیه اروپا به علت خروج آمریکا از معاهدات بین المللی به این نتیجه رسیده که لازم است در روابط با آمریکا مستقلانه تر عمل کند.

این گزارش همچنین حاکی است سعید رفیعی فر دبیر کل اتحادیه صادرکنندگان نفت، گاز و پتروشیمی(OPEX) نیز در این همایش اظهار کرد: عملکرد ۱۵ ساله اتحادیه نشان می دهد در هردوره حضوروفعالیت هیات مدیره ها، توفیقات زیادی کسب شده وسهم اعضا اتحادیه از ۲۴ درصد به ۲۹ درصد افزایش پیدا کرده و این سهم هم اکنون تقریبا با سهم شرکت ها  و زیر مجموعه های دولتی برابر شده است.

وی ارزش دلاری صادرات فرآورد ه های نفتی در سال ۹۶ طی ۸ ماه را ۱۶ میلیارد و ۸۹۰ میلیون دلار و در سال ۹۷، ۱۸ میلیارد دلار اعلام کرد و گفت: از نظر وزنی سال گذشته این صادرات ۳۷ میلیون تن بود و امسال هم با این که وزن صادرات پایین آمده اما ارزشش افزایش بیشتری پیدا کرده کرده است.

رفیعی فر ادامه داد: بر اساس آمارهای موجود وزن صادرات هم قابل قبول بوده است.

وی افزود: ارزش های دلاری و وزنی در۶ سال گذشته در جاهایی سیری نزولی و در برخی مقاطع روندی صعودی داشته که این هم به دلیل بالا و پایین رفتن قیمت نفت در هر مقطع بوده است.

دبیر کل(OPEX) همچنین گفت:در سال ۹۳ هرتن قیر به قیمت ۵۱۰ دلار صادر می شد و این در حالی بود که قیمت نفت روی نقطه ۱۰۰ دلاری نوسان داشت اما نمودار قیمت نفت در ۷ سال گذشته هم شیب های تندی را تجربه کرده و در برخی مقاطع بین ۱۰۷ تا ۴۹ دلار درحرکت بوده است.

وی در پایان مجموع عملکرد اتحادیه متبوع خود را مثبت ارزیابی کرد و گفت:امیدواریم به رغم مشکلات موجود این رشد در عملکرد OPEX  همچنان ادامه یابد.

بر اساس گزارش خبرنگار صدای دیپلماسی،عباسعلی اسلامی رییس هیات مدیره اتحادیه صادرکنندگان فرآورده های نفت، گاز و پتروشیمی نیز در این همایش بااشاره به چالش های موجود طی سال جاری در حوزه صادرات گفت: تحقق شعاری که برای امسال انتخاب شده می تواند بخش عمده ای از موانع و مشکلات صادرکنندگان مواد هیدرو کربوری را رفع نماید.

وی افزود: فعالان این بخش سال گذشته دوران سختی را تجربه کردند و شواهد و قراین حاکی است سال سخت تری هم پیش روست.

اسلامی با تاکید بر این که فهرست کردن مجدد مشکلات، تکرار مکررات خواهد بود سیاست های ارزی و صادراتی دولت را مورد انتقاد قرار داد و گفت:بیان کردن دوباره این مشکلات تنها دردهای ما را تازه می کند  وباید بگویم در سال های اخیر تصمیمات دولت به همراه رانت و بی قانونی، اندک رمق باقی مانده در جان واحدهای تولیدی وصادراتی را گرفته و این در حالی است که بودجه های دولتی در این سال ها، مبتنی بر رفتارهای سیاسی و روش های تورم زا شکل گرفته  که به واسطه عدم استقلال بانک مرکزی، به استقراض بیشتر و تورم افسار گسیخته تر منجر شده است.

وی افزود: تسهیلات تکلیف شده به دستور دولت و از جیب بانک ها و در اصل از جیب مردم پرداخت شده که تنهابه فربه شدن دولت و ناکارآمدی سیستم بانکی ، تورم انتزاعی، افزایش میزان بهره، کمبود تسهیلات ارزان قیمت وده ها مشکل دیگر انجامیده  که بدنه صنعت به طور مستقیم از آن آسیب دیده است.

رییس هیات مدیره OPEX  با اشاره این که سیاست های دولت در زمینه بورس و ارز بسیار ناکارآمد است گفت: بر این اساس هیچ کارشناس و صاحبنظری نمی تواند حتی برای یک بازه کوتاه مدت سه ماهه پیش بینی درستی داشته باشد و در چنین شرایطی از تولید کنندگان و صادرکنندگان انتظار دارند که برنامه های یک ساله و پنج ساله ارائه کنند و از پس تعهدات خود نیز به خوبی برآیند.

وی ادامه داد: در کنار این معضلات واحد هایی که خود را از دولت منفک کرده اما با ساز وکار بخش خصوصی هم تطبیق نداد ه اند نیز به یک مشکل بدل شده اند  و برخی از این واحد ها به تبعیت از روش های دولتی در انتصاب ها،با موانع و مشکلات مدیریتی فراوانی مواجه شده و پس از مدتی به واحدهایی زیان ده تبدیل شده  و پیمانکاران بخش خصوصی را دچار معضلات فراوان کرده اند.

اسلامی افزود: ادامه این روند به بحران ها و سو مدیریت های بیشتر منجر خواهد شد و در این میان فعالان بخش خصوصی خود بهتر می دانند که برگرداندن یک واحد تعطیل شده به جریان کار و تولید ،بسیار مشکل تر و هزینه ساز تر خواهد بود.

وی در عین حال تاکید کرد: بیان این مشکلات تلخ به مفهوم نا امیدی و یاس نبوده و اظهارات ما در خصوص دولت به معنی نقد و تخریب نیست بلکه از ناحیه کسانی ابراز می شود که سال هاست با مشکلات موجود از نزدیک آشنا هستند وما کماکان بر این باوریم که با اتخاذ تصمیمات درست می توان جریان صحیح اقتصادی را برقرار کرد.

وی بیان کرد: ما انتظار داریم دولت با انتخاب افراد باصلاحیت و متخصص وکارآمد و همچنین  تبیین سیاست های درست و تدوین برنامه های استراتژیک در دراز مدت دست به اقدامات جدی بزند.

اسلامی از دولت تقاضا کرد که از دخالت در حوزه پولی و بانکی دست بردارد و به استقلال بانک مرکزی احترام بگذارد و در خصوص خصولتی ها هم جانب انصاف را رعایت کند و دست آنها را از اقتصاد رانتی کوتاه کند.

وی همچنین در خاتمه گفت: امیدوارم روزی برسد که از دیدن سهم ۲۴ صدم درصدی کشورمان در تجارت جهانی سرافکنده نشویم.