نگهداشت و ذخیره سازی محصولات جانبی میدان گازی پارس جنوبی در مخازن بزرگ ، بویژه در منطقه گرمسیر و مرطوب عسلویه نیاز به زیر ساخت های فراوان و پرهزینه ای دارد که بلحاظ ویژگی های فنی تاکنون توسط شرکت های خارجی میسر می شد.اما هم اکنون با پشتکار و تلاش نیروهای متخصص داخلی این کار […]

نگهداشت و ذخیره سازی محصولات جانبی میدان گازی پارس جنوبی در مخازن بزرگ ، بویژه در منطقه گرمسیر و مرطوب عسلویه نیاز به زیر ساخت های فراوان و پرهزینه ای دارد که بلحاظ ویژگی های فنی تاکنون توسط شرکت های خارجی میسر می شد.اما هم اکنون با پشتکار و تلاش نیروهای متخصص داخلی این کار به تمامی در داخل به انجام می رسد.

به گزارش پایگاه خبری صدای دیپلماسی(idva)،یکی از سرفصل های مهم در حوزه تولید گاز،تجمیع گازهای پروپان و بوتان است که در دمای معمولی به شکل گازی فرار و خطرناک در چرخه انتقال و ذخیره سازی قرار دارد.

به همین منظور درفرآیند تولید گاز ، سایت های تولید وانتقال پروپان و بوتان نیازمند مخازنی عظیم و با فن آوری های پیشرفته است که هم اینک توسط تولید کنندگان داخلی فراهم شده است.

امیر ابراهیم افروز رییس هیات مدیره شرکت پناه ساز ایران در حاشیه برگزاری بیست و چهارمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی طی یک نشست خبری،  دراین خصوص به خبرنگاران گفت :طراحی و ساخت مخازن دوجداره بزرگ تا سال ۸۶ عموما توسط شرکت های خارجی فعال در منطقه عسلویه احداث شده و مورد بهره ب داری قرار میگرفت ام از همان سال که شرکت های خارجی به دلیل اعمال تحریم های ظالمانه، کار در عسلویه را رها کردند متخصصان داخلی این شرکت به شکلی جدی وارد ساخت این مخازن شدند.

وی ادامه داد:امروز در تمام فازهای عسلویه مخازن دوجداره توسط این شرکت دانش بنیان مورد بهره برداری قرار گرفته است.

این فعال حوزه انتقال و نگهداشت گاز افزود:مایع سازی عمدتا به دو روش افزایش فشار و یا کاهش دما صورت می پذیرد و از آنجا که مایع سازی از طریق افزایش فشار هزینه بالاو ایمنی کمی دارد مناسب ترین شیوه، از طریق کاهش دما خواهد بود.

افروز اضافه کرد:از آنجا که یکی از محصولات با ارزش پالایشگاه های فازهای پارس جنوبی پروپان و بوتان است، موضوع ذخیره سازی آنها با هدف صادرات همواره در دستور کار برنامه ریزان صنعت نفت و گاز قرار داشته است و از ابتدای توسعه فازهای مختلف پارس جنوبی ، کار طراحی و ساخت این نوع مخازن که جزو پیچیده ترین بخش های پالایشگاه های گازی هستند توسط نیروهای کارآزموده داخلی صورت می پذیرد. وی اضافه کرد:نیروهای داخلی توانستند با کسب دانش فنی طراحی و ساخت این نوع مخازن، کشور را از پیمانکاران خارجی بی نیاز نمایند.

استفاده از سرمایه های داخلی و تکیه بر دانش بومی

رییس هیات مدیره شرکت مهندسی پناه ساز ایران همچنین بیان کرد : این مجموعه صنعتی که دارای ۴ رتبه ۱ در رشته های نفت و گاز، آب، راه و ترابری و ابنیه و ساختمان بوده و در سال ۱۳۹۷ نیز از طرف معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به عنوان شرکت دانش بنیان شناخته شده، توانسته در فازهای مختلف پارس جنوبی شامل فازهای ۲۰٫۲۱،۱۷٫۱۸،۱۵٫۱۶،۹٫۱۰ و ۲۲-۲۴ و نیز جزیره سیری با اتکا به دانش بومی و استفاده از ظرفیت سرمایه های انسانی کشور ، پروژه های متعددی را به انجام برساند.

وی در عین حال این توانمندی متخصصان ایرانی را تجلی کامل مبحث افتصاد مقاومتی خواند و گفت:اگر مشکلات جاری مانند چالش های مالیاتی و بانکی و تامین اجتماعی و دیگر موانع تولید از پیش رو برداشته شود همه تهدیدهای تحریمی به فرصت تبدیل خواهد شد

افروز با بیان این که ساخت هر مخزن ۴۵ هزار تنی گاز پروپان و مخازن ۳۵ هزار تنی گاز بوتان که پیش از این توسط شرکت های خارجی ساخنه می شد هزینه های زیادی برای صنعت نفت کشور داشت اظهار کرد: خوشبختانه ساخت این مخازن با رعایت آخرین استانداردهای ایمنی و حرفه ای در داخل چیزی در حدود ۱۸ میلیون یورو خرج بر می دارد و کشور ما هم اکنون از این نظر به خود کفایی کامل رسیده است .

رییس هیات مدیره شرکت پناه ساز ایران همچنین اذعان کرد: مهم ترین وجه فرآیند طراحی، ساخت و احداث این مخازن استفاده از ظرفیت های داخلی و اشتغالزایی قابل توجه آن است که در شرایط فعلی اقتصادی کاری بسیار توجیه پذیر است.

این فعال صنعت ساخت مخازن دوجداره در عین حال خبر داد که تا کنون ۴۰ مخزن برای پروژه های مختلف منطقه پارس جنوبی توسط این مجموعه صنعتی ساخته شده است و رویکرد دیگر صنعتگران ایرانی در شرکت پناه سازان طراحی و احداث مخازن بزرگ مایعات حوزه پتروشیمی و یگر فرآورده های نفتی است.

بر اساس این گزارش غلامرضا زینل پور مدیر عامل این شرکت نیز در همین نشست خبری با اشاره به این که شرایط فعلی تحریمی ایجاب می کند تا  از همه ظرفیت های داخلی برای ذخیره سازی انواع گاز تولیدی در منطقه استفاده کنیم گفت:ارتقا بنیه ذخیره سازی انواع گاز و دیگر فرآورده های هیدرو کربوری می تواند تحریم های اعمال شده را بسیار کم تاثیر کند و با این رویکرد امکان حضور در بازارهای جهانی صادرات نیز میسرتر خواهد شد.

صرفه جویی ۷ میلیون یورویی در ساخت هر مخزن

وی در خصوص تاثیر ساخت داخل این مخازن توسط پیمانکاران داخلی در اقتصاد کشور گفت: چنین مخازنی نقشی استراتژیک در صنعت نفت دارند و طراحی،ساخت و احداث آنها  توسط پیمانکاران داخلی  ۷میلیون یورو صرفه جویی ایجاد کرده و جای خالی کشورهای خارجی را به بهترین شکل پر خواهد کرد و کشور در شرایط سخت تحریمی هزینه های اضافی را متحمل نخواهد شد.

زینل پور نیز با بیان این که می بایست توانمندی تولید کنندگان داخلی صنعت نفت روز به روز افزایش یابد اظهار کرد: آنچه از سوی صنعتگران ایرانی به عنوان یک مطالبه از دولت مطرح می شود بر اساس حمایت هایی است که نهادهای حاکمیتی باید ازاین صنعت و فعالانش داشته باشند.

وی تاکید کرد:چنین حمایت هایی در خصوص شرکت های دانش بنیان باید بصورت ویژه و جدی در دستور کار دولت قرار گیرد چون چنین مجموعه هایی با تولیدات خود خلا تکنولوژی های روز را با تکیه بر توان داخلی مرتفع خواهند ساخت.

مدیرعامل شرکت پناه ساز ایران همچنین گفت:این  مجموعه  برای کار در فاز ۱۴ پارس جنوبی و پروژه های دیگری که نیاز به تاسیسات و تجهیزاتی مشابه دارند کاملا آماده است .

وی در خاتمه از صادرشدن یک محموله ۲۰ هزار تنی از گاز پروپان ذخیره شده طی یک هفته گذشته خبر داد.

شایان ذکر است  در حال حاضر شرکت مهندسی پناه ساز ایران تنها شرکت ایرانی است که دانش طراحی و مهندسی مخازن LPG را در اختیار دارد.