ثبت وضبط تاریخ یک صد وچندساله صنعت نفت ایران هر روز شکل و قوامی جدی تر می یابد و اینک پس از افتتاح اولین موزه ،زوایای پنهان سرگذشت شنیدنی آغازگران این صنعت با راه اندازی موزه کارآموزان صنعت نفت آبادان به عنوان دومین موزه تاریخ نفت ایران ،اوراق این میراث مغفول مانده برروی مردم گشوده […]

ثبت وضبط تاریخ یک صد وچندساله صنعت نفت ایران هر روز شکل و قوامی جدی تر می یابد و اینک پس از افتتاح اولین موزه ،زوایای پنهان سرگذشت شنیدنی آغازگران این صنعت با راه اندازی موزه کارآموزان صنعت نفت آبادان به عنوان دومین موزه تاریخ نفت ایران ،اوراق این میراث مغفول مانده برروی مردم گشوده تر می شود.

با شروع به کار نخستین موزه صنعت نفت ایران تحت عنوان موزه بنزین خانه آبادان، امروزدومین مجموعه گردآوری شده آثار و اسناد صنعت نفت ایران با نام موزه کارآموزان صنعت نفت آبادان، در همین شهر افتتاح شد.

به گزارش خبرنگار اعزامی پایگاه خبری “صدای دیپلماسی” (idva)به آبادان، اکبر نعمت الهی مدیر موزه‌ها و مرکز اسناد صنعت نفت عصرامروز در آیین افتتاح موزه کارآموزان صنعت نفت آبادان با بیان این که بسیاری از تلاشگران صنعت نفت در تحقق این کار،صمیمانه شراکت داشتند گفت: به یاد دارم وقتی در آغازین روزها که ایده راه اندازی موزه نفت ایران مطرح شد بسیاری از افراد با تعجب به ما نگاه می کردند و می پرسیدند که صنعت نفت چه ارتباطی با موزه دارد، اما امروز می بینیم که فعالان همین پالایشگاه آبادان و دیگرمسئولین و افراد دخیل در صنعت نفت حتی از ما جلوتر رفته اند و این کار را به بهترین شکل ممکن به انجام رسانده اند و گامی در تحقق اعتلای فرهنگی کشور برداشته  و از ما سبقت گرفته اند و حال از ما پیگیری وتداوم این حرکت را جویا می شوند.

نعمت الهی ادامه داد:گرما و صمیمیت همشهریان خوب من همراه با حمایت بی دریغ و محکم مهندس زنگنه وزیر نفت،ادامه این کار را ممکن کرد و امروز مدیریت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت ایران ایجاد شده تا به این کار سر وسامان دهد و فعالیت های مختلف این بخش شکل بگیرد.

مدیر موزه‌ها و مرکز اسناد صنعت نفت اضافه کرد: همین حمایت ها و تلاش ها باعث شد تا امروز حدود ۱۲۴مورد ازمناطق،عمارات،اماکن و ابنیه تاریخی این صنعت ثبت ملی شودکه بخش عمده آن مربوط به شهر زیبای آبادان است و بر همین اساس نهضت ثبت آثار و میراث به جا مانده ازصنعت نفت ایران همچنان به راه خود ادامه می دهد.

وی با بیان این که با افتتاح موزه کارآموزان صنعت نفت آبادان، تعداد موزه های این شهر به ۲مورد رسید، افزود:

دو موزه  مسجدسلیمان و  کرمانشاه نیز سال ۹۸ قابلیت بهره برداری خواهد یافت و این در حالی است که

قرار است تا پایان سال جاری موزه‌های کرمان، تهران و سبزوار نیز به بهره‌برداری ب‌رسند و بدین ترتیب تعداد موزه‌های صنعت نفت به ۵ مورد ارتقا پیدا کند.

نعمت الهی افزود:هم اکنون ۲۵ میلیون برگ سند شناسایی شده در این صنعت می تواند بزگترین مرکز تخصصی صنعتی کشور را شکل بدهد و هم اینک در تلاشیم تا با رونمایی از سایت مرکز اسناد صنعت نفت شرایط را برای پژوهش و تحقیق دانش پژوهان و علاقمندان حوزه تحقیق مهیا کنیم.

نعمت الهی با اشاره به حاصل تحقیقات و بررسی های محققان این مرکز مبنی بر شهر موزه /شدن شهرآبادان گفت:بخش عمده ثبت های ملی در همین شهر محقق شده و بر این اساس ایده مذکور می تواند شکل تحقیق به خود بگیرد.

ما اعتقاد داریم که از این پس نیز هیچ اثر میراثی در صنعت نفت باقی نماند که ثبت ملی نشود و از دست برود.

وی افزود: تاکنون توانسته ایم دو موزه از چندین مورد طرح موزه ای را در صنعت نفت در همین شهر آبادان به مرحله بهره برداری برسانیم و برآنیم تا موزه های دیگر نقاط مختلف کشور مانند سبزوار و تهران  را هم راه اندازی کنیم.

نعمت الهی همچنین به بهره برداری از موزه مسجد سلیمان طی سال آینده خبر داد و گفت: طرح های دیگری مانند موزه کرمانشاه نیز در دست اقدام است تا این رویکرد در ثبت آثار ارزشمند بجا مانده از صنعت نفت ایران تداوم یابد.

برپایه اظهارات مدیر موزه ها و مرکز اسناد نفت حدود ۳۰ مورد موزه برای ادامه این رویکرد تعریف شده که موضوعات مختلفی را تحت پوشش خود قرار می دهد.

وی با اشاره به این که مقوله آموزش یکی از ارکان اصلی صنعت نفت ایران بوده است گفت:این مجموعه که به عنوان مرکز آموزش فنی حرفه ای “آرتیزین اسکول” فعالیت می کرد ،بر اساس تحقیقات و مطالعات وسیع کارشناسان مدیریت موزه ها و مرکز اسناد صنعت نفت ایران، به عنوان موزه کارآموزان صنعت نفت آبادان شکل گرفت و امروز می توان ادعا کرد که دیگر هیچ نکته ندیده ای در آموزشگاه فنی و حرفه ای صنعت نفت آبادان از نظر پنهان نمانده است.

نعمت الهی در عین حال اشاره کرد که هم اکنون ۳ هزار برگ سند مربوط به فعالیت های این واحد میراثی صنعت نفت در آبادان شناسایی و ثبت و ضبط شده و حدود همین مقدار از انواع اشیا نیز در گنجینه موزه گرد آوری و بخشی از آن به نمایش گذاشته شده است.

وی تاکید کرد: یکی از محورهای اصلی شکل گیری و فعالیت موزه ها در تمام جهان مقوله آموزش است و خوشبختانه این بخش در همین راستا موفق شد تا این موضوع را به منصه ظهور برساند.

وی در خصوص شاخص های این موزه نیز گفت: موزه کارآموزان صنعت نفت آبادان هم اکنون به عنوان بزرگترین موزه استان خوزستان شناخته می شود.این موزه با ۱۲ هزار متر مربع وسعت ،عنوان بزرگترین موزه صنعتی و اولین موزه منطقه ای در جنوب غرب کشور را  به خود اختصاص داده است.

نعمت الهی در پایان گفت:بر پایه اظهارات مشاوران و متخصصان ، شهرآبادان آنقدر از آثار و مدارک صنعت نفت آکنده است که می توان آن را در قالب یک شهر موزه تعریف کرد و ما امیدواریم همانطور که در روزگاری دور صنعت نفت باعث شکوفایی شهر آبادان شد، روزی برسد که این میراث هم باعث شکوفاتر شدن این شهر شود.