شهرداری تهران استفاده از منابع انرژی های تجدیدپذیر  را برای شهرهای بزرگ یک ضرورت تلقی می کند و با شتاب تمام تلاش دارد این موضوع را به عنوان یک مطالبه عمومی در سطح عام مطرح کند. صدرالدین علیپور مدیرکل محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران عصر امروز در “نشست علمی-تخصصی بهره برداری از انرژی […]

شهرداری تهران استفاده از منابع انرژی های تجدیدپذیر  را برای شهرهای بزرگ یک ضرورت تلقی می کند و با شتاب تمام تلاش دارد این موضوع را به عنوان یک مطالبه عمومی در سطح عام مطرح کند.

صدرالدین علیپور مدیرکل محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران عصر امروز در “نشست علمی-تخصصی بهره برداری از انرژی های تجدیدپذیر و بهینه سازی مصرف انرژی در مدیریت کلانشهرها” در گفتگوبا خبرنگارپایگاه خبری صدای دیپلماسی(idva)با اشاره به این که شهرداری تهران موضوع استفاده از انرژی های تجدیدپذیر را به عنوان یک ضرورت تلقی می کند گفت:همراستایی و هم افزایی دستگاه های اجرایی، تصمیم گیران ، قانون گذاران وآحاد مردم می تواند موجب ارتقا اقتصادی و محیط زیستی برای کشور باشد.

وی در خصوص اهداف اداره کل محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران از برگزاری همایش مذکور گفت:شهرداری تهران معتقد است استفاده از منابع انرژی های نودر کلانشهرهای ایران می تواند اهداف محیط زیستی منطبق بر ارتقا اقتصادی را تسریع بخشد و بر این اساس برای نخستین بارنشست نمایندگان کلانشهرها در همین راستا شکل گرفته است  که بر مبنای آن مجموعه موضوعات حوزه محیط زیست به  بحث و تبادل نظر گذاشته می شود تا از این رهگذرساختار مقولات زیست محیطی شهرها به عنوان یک اجبار و ضرورت تلقی شود.

علیپور افزود: هدف از برگزاری نشست علمی-تخصصی بهره برداری از انرژی های تجدیدپذیر و بهینه سازی مصرف انرژی در مدیریت کلانشهرها فقط مباحث مربوط به انرژی های تجدید پذیر نیست بلکه موضوعاتی مانندآب، آلودگی هوا وپسماند که عملا جزو بحران ها محسوب می شوند نیز مورد بررسی قرار داده می شود تا برای این مباحث نیز چاره جویی های مطلوبی به عمل آورد.

مدیرکل محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران هم چنین گفت:قابل اشاره است که تاکنون به نسبت بحرانی بودن موضوعات فوق و مثلا  در حیطه بودجه و ساختار محیط زیست چندان تدارکی دیده نشده است و باید نگاه ها به طریقی معطوف مسئله بشود که اگر بودجه های مربوطه درست مدیریت شود درصرف هزینه های اضافی تجدیدنظر به عمل خواهد آمد.

این مقام مسئول اضافه کرد: از آنجا که در این زمینه چند ماه پیش به کمک مجمع کلانشهرها کمیته ای تشکیل شده بود تلاش شد این گردهمایی به عنوان دومین نشست تخصصی در این زمینه برگزار شود.لازم به ذکر است که اولین نشست به حوزه انرژی اختصاص داده شده بود  و این مقوله رصد شد که اساسا نگاه ملی و سازمانی تا چه حد روی موضوع مربوطه متمرکز شده است و اصولا متولیان و مسئولان آن چه سازمان ها یا دوایری هستند.این درحالی است که لازم است نگاه اقتصادی نیز مد نظر قرار گیرد چرا که کشورهایی که در این زمینه موفق عمل کرده اند همواره سرفصل های اقتصادی آن را نیز به شکلی جدی در دستور کار خود قرار دادند.

علیپور ادامه داد:کشورهای فوق به سهولت دریافتند که اگر به سوی انرژی های تجدیدپذیر و یا کاهش آلایندگی روی بیاورند  در حوزه اقتصادی نیز انتفاع بیشتری خواهند داشت.

وی افزود: البته بی شک در این زمینه چالش هایی هم وجود دارد ، از جمله این که دستگاه هایی مانند وزارت نیرو که تشویق و ترغیب به سوی چنین دیدگاهی را مد نظر قرار داده اند و برای این کار یارانه ها و یا حمایت هایی را اختصاص داده اند هم اکنون دچار مشکلاتی شده اند که شاید یک علت آن هم ضعف های اقتصادی است که رخ داده است.بنابر این صنایع و تجهیزات وارداتی مربوط به این موضوع نیز متاثر از جریان اقتصادی جاری قرار گرفته اند .با این حال ما تصور می کنیم به رغم این مشکلات هنوز در جاهایی لازم است دقت نظرهای بیشتری صورت بگیرد.چون صرفه جویی در مصرف انرژی و استفاده از انرژی های پاک در جوامع اینک  به عنوان یک ضرورت تلقی می شود.

این مقام مسئول با بیان این که قطعی مکرر برق در تابستان گذشته و ارتباط سیکل های نیروگاهی با منابع آبی موجود کشور و فرسودگی تجهیزات تولید برق ،ما را برآن می دارد که استفاده از منابع انرژی های نو را یک اجبار بدانیم گفت:هم اکنون انرژی در همه جهان به عنوان یک موضوع امنیتی مفهوم یافته است و برای ما هم باید این موضوع به شکلی بسیار جدی معنی پیدا کند.

علیپور اضافه کرد: شهرداری تهران همه تلاش خود را به عمل می آورد تا فرهنگ استفاده از انرژی های تجدیدپذیر را در کلانشهر تهران جا بیاندازد و اقدامات این نهاد در سالهای اخیر مبین همین دیدگاه است.

وی گفت:هم اکنون حدود ۳۰ ساختمان و ۱۲ پارک در تهران  توسط شهرداری به انرژی خورشیدی و ۴۰۰ موتورخانه از مجموعه های مختلف به سیستم پایش و کنترل ومعاینه فنی تجهیز و نزدیک به ۷۰۰ آبگرمکن خورشیدی در این کلانشهر وارد مدار کار شده است و اینک با برگزاری چنین نشست هایی بدنبال تبادل تجربیات با کلانشهرها هستیم .

علیپور افزود: اگر موضوع انرژی های تجدیدپذیر در سیاست های کلان کشور مدنظر قرار گیرد، گشایش های اقتصادی آن نیز احساس خواهد شد.

این مقام مسئول با بیان این که هم اکنون شهر تهران حدود ۴ برابر نرم جهانی انرژی مصرف می کند، گفت: اگر ارقام هزینه ای این میزان مصرف انرژی مورد محاسبه قرار گیرد خواهیم دید که استفاده از منابع انرژی های نو می تواند در بخش اقتصادی بسیار تاثیرات مثبتی باقی بگذارد.

وی در پاسخ به این پرسش که آیا الگوهای تجربه شده نهادهایی مانند وزارت نیرو در قبال تولید کنندگان انرژی های تجدید پذیر برای شهرداری تهران می تواند مورد استفاده قرار گیرد تا آزمون و خطاهای آن نیز سنجیده شود وشهرداری برمبنای آن، عدم توفیقات گذشته در این زمینه را مجددا تجربه نکند، گفت: بی شک باید از همه تجربه های بدست آمده استفاده کرد و نگاه به آن سیاست ها و تجربیات بدست آمده می تواند در بهبود کار اثر بخش باشد اما باید توجه کرد که سیستم های تشویقی هم در همه دنیا تا یک بازه زمانی محدودی می تواند ادامه پیدا کند ولی قرار نیست دولت ها مدام پول بدهند که دیگران بروند یک نظام پایدار ایجاد کنند.

علیپور همچنین اظهار کرد:در تهران کارهای شهرداری نتیجه بخش بوده و تاثیر این اقدامات در شبکه اصلی احساس شده است، اما در شرایط فعلی اقتصادی به نظر می رسد در بخش های دولتی برای کار باید مکانیزم درستی تعریف شود تا بخش خصوصی نیز به شکلی جدی وارد عمل شود.

وی ادامه داد: مثلا می توان برای ساختمان های مقیاس بزرگ ، سهم ها ودرصدهایی را اجباری کرد  واین در حالی است که حتی در کشورهای عربی مزارع خورشیدی در این زمینه به همین شکل فعال شده اند و به حدی پیش رفته اند که امکان صادرات برق را هم برای کشور خود فراهم کرده اند و ما معتقدیم در ایران هم می توان اینطور عمل کرد.

وی تاکید کرد: منابع انرژی های فسیلی محدودند و مباحثی مانند گرم شدن زمین، تولید گازهای گلخانه ای، آلاینده های زیست محیطی و امثال این ها ما را وامیدارد که خیلی جدی به موضوع استفاده از انرژی های تجدیدپذیر در شهرهای بزرگ بیاندیشیم و برای آن چاره جویی کنیم.

علیپور همچنین در خصوص مبحث “سیوسنگ انرژی” و اصلاح الگوی مصرف نیز گفت: این سرفصل ها هم در مناطق مختلف شهر تهران مد نظر قرار گرفته است و کارشناسان و محققان برای آن تحقیق و پژوهش انجام می دهند تا آن را به مباحث اقتصادی متصل کنند و در حال حاضر با رتبه بندی هایی که برای مناطق مختلف انجام شده است این موضوع مورد تشویق شهرداری تهران قرار گرفته است.

وی اصلاح الگوهای مصرف انرژی و استفاده از انرژی های تجدید پذیر و نو را اقدامی بین بخشی ارزیابی کرد و گفت: در این زمینه مردم و مسئولان  وتصمیم گیران و قانون گذاران باید دست به دست هم بدهند تا خروجی حاصل از این رویکرد قابل توجه باشد.

مدیرکل محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران در پاسخ به این پرسش که برای رسیدن به اهداف مورد نظر شهرداری تهران چه قدر زمان لازم است گفت:همراستایی در چنین موضوعاتی نقشی اساسی دارد و ما اگر بتوانیم طیف مطالبه گر در حوزه محیط زیست را پرشمارتر کنیم زودتر به اهداف مورد نظر خواهیم رسید .

علیپور در خاتمه اظهار کرد:شهرداری تهران هم اینک همه کلانشهرها را به یاری و مساعدت و بحث و تبادل تجربیات دعوت کرده و قابل ذکر است که کلانشهرهایی مانند رشت، اصفهان ، مشهد ، قم و برخی دیگر از شهرهای بزرگ که در این زمینه با برنامه عمل کرده و موفقیت  هایی کسب کرده اند تجربیات خود را به دیگر شهرها منتقل خواهند کرد تا از این رهگذر همراستایی و هم افزایی مورد نظر شکل بگیرد.